Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

9.5.2024

Šest zemí, 15 závodů, desetitisíce běžkařů. Co všechno přinesla 15. sezona Ski Classics?

Ski Classics je ojedinělá série a ČEZ Jizerská 50 je její hrdou součástí. A ne tak ledajakou, dokonce se řadí mezi 4 největší eventy, tzv. Grand Classics. Bohužel si největší český závod v běžeckém lyžování letos vylosoval černého Petra a nebylo možné jej kvůli nevyhovujícím sněhovým podmínkám uskutečnit. Sezona 2023/2024 toho naštěstí přinesla mnohem více a my se jí teď podíváme pořádně na zoubek. Vraťte se s námi na chvilku ke sněhovým vločkám.

Závody Ski Classics nejsou ani zdaleka jenom pro profesionální lyžaře. Ba naopak, některé akce si zakládají na tom, že se jich může zúčastnit každý, kdo si troufne zdolat danou trasu nebo nabízejí doprovodné kratší závody.  Letošní kalendář bychom mohli rozdělit do tří částí. Prosinec a leden patří trochu komornějším závodům, které ale neopominou nejlepší světoví profesionálové. Body z těchto závodů mají stejnou hodnotu jako ty, které mohou získat na nejprestižnějších závodech Grand Classics včetně Jizerské 50. Následuje únor a březen, kdy jsou na programu ty vůbec největší závody. Duben patří zase menším akcím na dalekém severu, kde si sezonu prodlužují závodníci, kteří se během „pravé“ zimy věnují třeba i jiným disciplínám.

Kudy vedou závody Ski Classics?

Seriál Ski Classics spojuje nejvýznamnější dálkové běhy na světě, které se jezdí klasickou technikou. Letos propojil Česko, Rakousko, Itálii, Švýcarsko, Norsko a Švédsko. Sezona se rozjela v rakouském městečku Bad Gastein, které ve Vysokých Taurách nabízí tratě se sněhovou jistotou i při oblevě. Organizátoři pro prezentaci týmů v závodním víkendu zařazují kromě klasického individuálního závodu i soutěž družstev s intervalovým startem. Následně se kolotoč přesunul do italského údolí Venosta na další dvoudenní akci jen pro profesionální závodníky.

Rok 2024 začal opět v Itálii v krásné oblasti Tre Cime, aby se navázalo vysokohorským závodem ve Švýcarsku La Diagonela.

Legendy nastupují

Na konci ledna pak přišlo období vrcholných závodů, kde si široká veřejnost mohla vyzkoušet lyžování po stejných trasách jako nejlepší světové špičky. Mezi čtyři nejprestižnější závody se řadí krom ČEZ Jizerské 50 italská Marcialonga, švédský Vasaloppet a norský Birkenbeinerrennet.

Marcialonga přichází na řadu jako první. Oproti ostatním závodům se dost liší. Jezdí se ve slunném Jižním Tyrolsku, kde v údolích často chybí přírodní sníh, ale organizátoři si mohou pomoci technickým zasněžováním. Díky tomu se závod kvůli nedostatku sněhu nejel naposledy v roce 1990. Technickému zasněžování napomáhá podnebí s chladnými a suchými nocemi. Rozdíl je tu ještě v náročnosti závodu. Trasa měří sice 70 kilometrů, ale vede mírným terénem vícero údolími, a tak kromě závěrečného stoupání do cílového Canazei nečeká běžce nic těžkého. Samotný závod má limit 7 500 účastníků.

ČEZ Jizerská 50 v současnosti následuje s dvoutýdenním odstupem. Letošní ročník bohužel zhatilo extrémní oteplení, ale předchozí rok 2023 přinesl rekordy. Do hlavní trasy na 50 km vyjelo 5 087 závodníků a celkově se akce zúčastnilo 9 201 sportovců. Kolik jich bude v roce 2025?

Mezeru mezi ČEZ Jizerskou 50 a největším závodem světa Vasaloppetem vyplňuje pro profesionály ještě dvoudenní zastávka ve Švédské oblasti Orga Grönklitt.

První březnovou neděli se pak přes 16 000 nadšenců běžeckého lyžování postaví na louku poblíž švédského Sälenu, aby se vydali na hlavní trasu Vasaloppetu. Měří sice 90 kilometrů, ale kromě úvodního výjezdu po sjezdovce nepřináší žádný extrémně náročný úsek. Závod se jezdí už od roku 1922 a během této éry se musel rušit jen v letech 1932, 1934 a 1990. Vasaloppet není jen o běhu na 90 kilometrů. Celkově se akce společně se závody na kratší distance zúčastňuje na 60 tisíc lidí.

Na Vasaloppet pravidelně navazuje norský tahák Birkenbeinerrennet. Měří sice jen 54 kilometrů, ale jezdí se přes oblé hřbety zdejších hor, a tak je dost náročný. Navíc závodníci s sebou symbolicky vezou 3,5kilogramové batůžky. Na hlavní trasu se vydává v současnosti kolem 10 000 lyžařů, přičemž zhruba desetina přijíždí ze zahraničí. Překvapí, že po Švédech a Dánech tvoří největší zahraniční skupinu závodníci z Česka, kterých dle statistik pořadatele jezdí více než třeba Němců.

Dle historických pramenů se od roku 1932, kdy se začaly psát kroniky závodu, musel kvůli nedostatku sněhu rušit jenom ročník 1948. V oblasti, kde se sníh běžně drží do května, je to překvapující. Vzhledem k charakteru závodu ale nepřekvapí, že se v roce 2007 a 2014 musel rušit kvůli silnému větru. Po zdolání hlavního stoupání se jede oblastí, kde roste jenom kleč.

A kdo se stal králem a královkou zimní sezony?

Když se podíváme na celkové pořadí seriálu, najdeme tam závodníky, které dobře známe právě z nedávných ročníků ČEZ Jizerské 50. Mezi ženami triumfovala Norka Emilie Fleten (Team Ramudden), které se na Jizerské 50 v minulosti ale zase tak speciálně nedařilo, protože jejím nejlepším výsledkem je druhé místo z ročníku 2020. Naopak její krajanku Magni Smedas (Team Eksjöhus) známe jako vítězku posledního ročníku 2023. V celkovém pořadí skončila třetí. Druhé místo s sebou přineslo jedno překvapení, protože na něj dosáhla Finka Kati Roivas (Team Eksjöhus), která sice v závodech na nejvyšší stupínek nevystupovala, ale druhé místo si vysloužila díky velmi stabilní výkonnosti a několika zářezech na podiu.

Mezi Češkami vjela do sezony s ambicemi na nejlepší desítku Sandra Schützová (Vltava Fund Ski Team), ale úraz na Birkenbeinerrenetu v první polovině března ji znemožnil získat další body a skončila 28. Českou vlajku tak nejvýše vynesly osmnáctá Karolína Grohová (ED System Silvini team) a 24. Tereza Hujerová (Team Robinson Trentino).

Mezi muži nastala dominance týmu Ragde Charge. Tým obsadil celé podium a nepřekvapí, že všichni jeho zástupci jsou z Norska. Johan Hoel sice zatím nemá dobré vzpomínky na ČEZ Jizerskou 50, protože byl u nás zatím nejlépe osmý. Celkově ale pro sezonu 2023/24 pořadí Ski Classics ovládl. Druhé místo bral vítěz našeho závodu z posledního ročníku 2023 Kasper Stadaas. Třetí skončil trojnásobný šampion ČEZ Jizerské 50 Andreas Nygaard. V Bedřichově slavil v letech 2019, 2020 a 2022. Čeští závodníci mezi nejlepší nepromluvili. Nejvýše se umístil Fabián Štoček (Vltava Fund Ski Team) na 34. místě.

Vítěz 56. ČEZ Jizerské 50 Kasper Stadass

Na co se můžeme těšit v létě?

Hobbíci se přes léto leckdy věnují jiným sportům, ale profesionální běžkaři po krátkém jarním odpočinku už nastupují přípravu na další zimu. Rozhodně přes léto ale jenom netrénují. V rámci Ski Classics se pořádají po celém kontinentě závody na kolečkových lyžích. Sice jsou klasifikovány jako tzv. „Challengery“, což znamená, že nejde o ty nejvíce prestižní akce, ale i tak tam bývá skvělá konkurence. České fanoušky může těšit, že závod Energamo Lipnolopet, který se pojede 5. října patří mezi tyto Challengery. Vloni se tam přijel podívat i Andreas Nygaard, ale byl poražen Němcem Thomasem Bingem. Zlákají krásy Šumavy i letos nějakého borce světového formátu?

Pošli dál

29.4.2024 - Jizerská 50 po svých! Troufnete si na letní výzvu?
27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Smartemailling
    Freelo

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul